tisdag 3 februari 2009

LCHF, elitidrott och naturlig doping

Jag talade i går med Frank Nilsson om detta med LCHF kost i kombination på elit idrott och topp presteringar. Som vi sagt tidigare kommer snart hans bok om just detta ämne och som planerna nu ligger är det inte omöjligt att denna kommer att komma ut i handeln ca Mars i år.

Några intressanta kommentarer från Frank:

- helt klart tar det ca två till tre veckor för en tidigare "socker driven" person att ställa om till att istället bli fettdriven. Denna period kännetecknas av viss försämring vad gäller prestation och andra typiska omställnings tendenser som ev. huvudverk etc. Många som första gången provar på en LCHF diet bryter därför av denna efter en viss tid med det gäller bara att hålla ut.
- när väl denna period är avklarad så blir istället effekten högre allmän energi och ork. Det finns vetenskapliga studier som noggrant kartlagt dessa effekter. En av dessa bifogar jag nedan som en radiolänk som kan tankas ner (återigen info som jag redan tidiage lagt ut men om du inte redan lyssnat på denna försök att hitta tid för detta). Här beskrivs ex effekterna för elit cyklister som en läkare följde under en period där man nogsamt styrde deras matintag till LCHF samtidigt som deras prestationer mättes kontinuerligt. Man kunde klart konstatera att man efter omställningen till LCHF efter en initial svacka fick tillbaka sin prestation och att man orkade mer än tidigare samtidigt som det allmänna välbefinnandet ökade. Dock sade man sig uppleva att cyklisterna inte hade samma topp ex snabba ruscher som tidigare.

Exercise and Low Carb Diets (with Stephen Phinney)
Phinney is a medical doctor, phD researcher, and professor emeritus of medicine at the University of California, Davis. (För att lyssna på showen välj download)http://hoe.kgnu.net/hoeradioshow.php?show_id=184

Just det senare frågade jag Frank om och han säger att det eg inte finns idag några studier som studerar detta under längre tid. Han tror att det krävs långre tid för att de hormonella verkningarna verkligen skall komma in och börja märkas så att man når följande:

"När den fettdrivne gör ett ryck eller lägger på en spurt, kommer en större andel av glykogenet att förbrännas och en mindre andel att spjälkas och mjölksyra produktionen blir därför ännu lägre. Glykogenet sparas också ytterligare därigenom, därför att förbränningen ger mycket mer energi än spjälkningen. Glykogenet blir därför det raketbränsle som kolhydratförespråkarna påstår att det är, endast hos den som är fettdriven!"

Så de bör eg. bara kunna bli bättre även i detta avseende om man stadigt håller sig till en LCHF och det finns ingen anledning i så fall för elitidrottare att "fuska" med kolhydrater. Rent medicinskt och enligt Franks redogörelser så finns det inget anser han som talar emot detta. Snarare tvärt om kanske skadar intagen av kolhydrater en elitidrottare mer än det tillför? Man stör ju den hormonella uppbyggnaden som Frank beskriver (se länk).

Men det finns idag eg inga studier där man följt elitidrottare och vad som händer under en längre period, 6 månader eller längre. Vi såg vad de svenska forskarna på KI ställde till med när de drog sina slutsattser av LCHF after bara några dagar (lyssna på Phinney) . Dvs man drog slutsatserna tom innan försökspersonerna hade changsen att ställa om till att bli fettdrivna.

För att de hormonella eller den "naturliga dopingen" som Frank talar om skall träda i kraft är det antagligen så att man MINST måste ha kört på LCHF i 6 månader. Så länge finns inga studier som dokumenterar vad som händer.

Ytterligare en positiv aspekt av LCHF är den omvittnade förbättringen av immunförsvaret. Många som ställt om säger att de nästan aldrig därefter varit förkylda. Det är slående hur ofta elitidrottare drabbas av förkylningar ex. För kolhydratsladdande skidåkare ex är detta verkligen ett gissel. Det mest tyder på att detta kan ha sin grund i störningar i människokroppen som i sin tur orsakas av kolhydratsladdningen.

Naturligtvis om man slipper sådana standiga förkylningar och i stället för att vara sjuk kan träna så blir man bättre.

Jag tror inte sista ordet är sagt om detta ännu och det än nu nog bara en tidsfråga innan vi får se vår första framgångsrike 100% LCHF elitidrottare träda fram.

Kanske Franks nya bok kan tjäna som inspiration till en ny generation "hälsosamma" elitidrottare?

Istället för doping
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/istallet-for-doping.html

Kroppsinvest Hockey Summer Camp
http://jdettner.blogspot.com/2009/02/kroppsinvest-hockey-summer-camp.html

Inga kommentarer: