torsdag 25 februari 2010

Raka puckar - Wikegård vs Lindberg

En tung förlust idag för Sveriges stolthet Tre kronor. Det är vid sådana här tillfällen som det kan kännas lite tomt. Livet tenderar att gå vidare men ingenting är nog svårare än när Sverige förlorar i hockey. I synnerhet i kvarten.

Inte eg så mycket att orda om annat är att det faktum att med 14 skott på mål Slovakien fick in fyra baljor visar om inte annat Slavakierna skickliget i avsluten samtidigt som Svenska back/målvaktsarbetet inte kanske var helt på topp. Kanske lite kunde ha gjorts sedan ex vad gäller caching. Att Sedinarna ex bara fick total speltid under två perioder på 8 minuter känns inte helt optimalt.

Annars är det ju så att hockey inte är "lirarnas" sport. Visst teknik och teknisk skicklighet är grunden och mycket viktigt men på denna nivå och som överallt annars är det den mentala biten och inställning som i realiteten avgör. Sverige enligt mitt förmenande har känts lite för "bekväma" och i och med att man nu åkte ut när det verkligen började hetta till så fick man inte veta hur mycket mer laget hade att ge i form av attityd, vinnarinstinkt och offervilja. Kanske var detta allt? När röken lagt sig kring dagens svenska debakle kommer man nog att inse att sverige helt enkelt mentalt inte räckte till denna gång. Antagligen för många redan framgångsrika spelare i truppen och allt för få unga hungriga?

Klart är att lag som det Kanadensiska alltid vinner de matcher de ska vinna och jämför intensiteten i kanadas spel mot Ryssland med den i Svenska Tre konor och man inser att det handlar om klassskillnad.

När Norge var mycket nära att vinna över Slovakien i går visar det hur ett tekniskt underlägset lag kan skaka skickligare lag enbart och uteslutande på attityd och vilja. En perfekt kombination kanske skulle vara svensk teknik och norskt attityd? Såg ni förresten hur Norske lagledaren nästan rök ihop med lag kaptenen i båset? Om inte annat visar det på vilken inställning man har. Det tekniskt sett överlägsna Sverige förlorade dock mot samma Slovakien som Norge var nära att slå.

Kanada kommer nu att köra över Slovakien det är min övertygelse och då blir det sedan igen Kanada - USA. Gissar att vi då kommer att få se ett helt annat taggat Kanada än vad som var fallet i tidigare matchen mot USA. För inte vinner Finland mot USA? Visserligen har Finnar sisu men det funkar sällan bra som motmedel mot transatlanter. Inte alls på samma sätt i alla fall som mot svenskar.

Så här långt i turneringe är jag fantastiskt imponerad av Schweiz som gör stormatch efter stormatch. Det är ett landslag definitivt på G.

Annars det här med att tala klartext och raka puckar i båset såväl som utanför känns ju som en utmaning för Svenskar generellt sett och inte bara för vårt hockey landslag. Svenskar blir gärna lite omständiga och omlindande och har svårt att spotta ut vad man eg tycket och tänker. Nej fn det skall vara racka pucka. Problem blir det dock alltid i Sverige när någon vågar sticka ut hakan.

Tar upp några exempel nu på detta:

1. Niklas Wikegård DO-anmäld
Här har vi en dam kärring morsa, mamman till spelaren Emma Nordin, som anmäler det faktum att Wikegård har mage att säga sanningen att svenska damlandslaget i ishockey efter storförlusten, i princip två siffrigt mot USA såväl som Kanada spelar som "kärringar". Fakta i målet är att svenska damlandslaget är ett uselt spelande lag och det skall man kunna säga även om det handlar om kvinnor. Nästa steg blir väl att den här kärring mamman skall kvotera in dam spelare i herr landslaget?
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/hockey/article6673600.ab

2. Kapten Klänning
"Han vigde sitt yrkesliv åt kampen för jämställdhet. Men den före detta polischefen Göran Lindberg, även kallad Kapten Klänning, misstänks ha levt ett avancerat dubbelliv. Idag begär åklagaren honom häktad för ytterligare sexbrott."

Här har vi grabben som gjorde en karriär på att "talk the talk" dvs i alla lägen säga och uttrycka det politiskt korrekta. Det kommer man långt på i Sverige idag. Att han sedan var total inkompetent gjorde inte så mycket:

"Göran Lindberg framstod som oklanderlig men var omstridd, inte minst under tiden som länspolismästare i Uppsala 1997–2006. Efter bara två år på den positionen hade 197 poliser fått nog av hans ledarstil. De protesterade genom att sätta in en annons i Upsala Nya Tidning där de sökte nya jobb.

Missnöjet fortsatte att jäsa och när regeringen 2003 skulle ta ställning till en förlängning av Göran Lindbergs förordnande krävde polisfacket att han skulle bytas ut."


Det faktum att han did not "walk the walk" gjorde väl inte så mycket. Dvs tills det blev klart hur stor skillanden eg var:

"Den dåvarande ordföranden för Polisförbundet i Uppsala, Gunnar Elrud, säger att Göran Lindbergs tal om empati och lyhördhet inte riktigt stämde överens med hans agerande. Enligt Gunnar Elrud ville länspolismästaren helst bestämma det mesta själv.

Trots kritiken fick Göran Lindberg fortsätta som länspolischef i‑ytterligare tre år. Och ingen tycks ha anat något som kunde tyda på brottsliga hemligheter."


Så här lyder det psykologiska omdömet om en sådan typ av personlighet som Kapten Klänning representerar:

"Det förekommer att människor håller en inre konflikt i schack genom att som eldsjälar aktivt kämpa för en god sak. I sådana fall används engagemanget för att kompensera för personens mörka sidor som han eller hon är medveten om är ett bekymmer, enligt Martin Grann, utvecklingschef vid Kriminalvården och adjungerad professor i psykologi.

Men det finns även andra möjliga psykologiska förklaringar till ett sådant beteende. En är en känslokall och beräknande personlighet som i så fall skulle se engagemanget enbart som ett sätt att göra karriär."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/starkta-misstankar-mot-expolischefen_4326087.svd

För mig framstår Wikegår i realiteten som en bättre förebild och kvinnosaks kämpe än både denne kapten klänning eller mamman till Emma Nordin för den delen. Wikegård visar med sin ärlighet och engagemang att han verkligen brinner för att Svensk damhockey skall utvecklas. Något som mamman till Emma Nordin inte alls tydligen håller med om. Enligt henne är allt guld och gröna skogar och alla problem skall vi sopa under mattan. Om mamma Emma Nordin fick bestäma är det personer som Göran Lindberg som vi skall ha i Svenska Damhockeys ledning.

Kom ihåg - när djävulen kommer kommer han alltid i prästkappa.

Inga kommentarer: