söndag 28 februari 2010

Mer om Greklands skuld

Det har väl undgått få att förra Grekiska regeringen systematiskt och ivrigt på hejade av finans aktörer som ffa Goldman Sachs medvetet fuskat med sin budget när de agerat för att undanhålla och föråtligt dölja stora delar av sina skulder. Detta har pågått under många år och använts systemetiskt ffa i samband med att Grekland skulle inträda i Euro samarbetet. Det är förvisso inte det enda land som agerat medvetet försåtligt på detta sätt men just nu ligger allt fokus på just Grekland. Vi betar ju som bekand av länder i denna härva efter storkel. först ut var de små baltiska ekomonierna och Island. Nu är det Greklands tur och senare om något år kommer detta fokus att förskjutas mot Portugal, Irland, Italien Spanien, England, Japan och USA. Samma grundläggande obalanser i statsbudgeten överallt. samma finansierings problematik.

Grekiska politiker har försökt att använda sig av historien på ett synnerligen olämpligt sätt när man och dessutom helt falskeligen anklagat Tyskland - som ju ffa är det land som förväntas ställa upp till Greklands räddning - för att ha stulit Greklands guldreserv under andra världs kriget. Sanningen är istället att guldreserven tog om han av Engelsmännen och visserligen så mördade och härjade Tyslarna i Grekland under dessa år men just på denna punkt så var de Grekiska oportunistiska politikerna helt fel ute.

Så med detta försök till avledningsmanöver för sina egna tillkortakommanden och med antagandet att detta skulle få Tyskarna att mjukna genom att anspela på den kollektiva "skuld" denna nation förväntas ha för just 2a världskriget undanröjt så kanske det igen kan vara dags att sätta ännu mer fokus nu på Grekernas egna förehavanden och agerande i den näraliggande såväl som den mer avlägsna historien?

Först och främst kan vi konstatera att de fuskas i otroligt stor utsträckning med ex EUs olika subventioner och av alla EUs hitintills 27 medlemsstater så finns misstankar om att 24 av dessa medvetet fuskat till sig bidrag i en den ena eller andra formen. Bara fyra av 27 länder vill driva på frågan med att sanera detta råttbo och tyvärr är det väl inte så svårt att räkna ut varför de andra 23 länderna bromsar all kontroll.

Fusk och fel för 80 miljarder i EU
Inom EU finns redan ett mål på att de felaktiga utbetalningarna ska minska till högst två procent av EU:s budget, från nästan 80 miljarder till omkring 30 miljarder kronor. Men det går trögt med att närma sig målet och det är också sällan som EU agerar mot länder som antingen brister eller struntar i kontrollen av bidragen. På senare år är det bara Grekland, Rumänien och Bulgarien som straffats.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fusk-och-fel-for-80-miljarder-i-eu_2978405.svd

Så även här att det helt klart och ställt utom allt rimligt tvivel att just Grekerna inte bara fuskat till sig av EUs skattebetalares medel utan kanske är en av de mest skyldiga och på detta sättet medvetet hanterar hela detta EU system på ett helt oacceptabelt sätt.

Dessutom givet de härjningar Grekerna med Alexander den store gjorde under antiken i mellanöstern och hur de ödelade det Persiska riket och tog med sig allt guld och rikedomar från denna kontinenet, är det nu inte dags även för Greker och givet den argumentation de kört gentemot Tyskarna att betala tillbaka för dessa plundringar?

Nu åker i alla fall Greklands premiärminister till Berlin med mössan i hand för att tigga pengar. Men det är inte av snällhet de ev väntas få stöd från sina grannar. Istället är det så att de ev långivarna genom att ge Grekland mer pengar ev kan rädda något av sina finansiella tillgångar
som annars riskerar att förloras. Lita på att de kommer att sätta press nu på Grekerna i så fall. Kanske det hela slutar med att större delen av den Grekiska infrastrukturen hamnar i Tysk ägo?

Grekland sägs få fransk-tysk hjälp
Papandreou åker den 5 mars till Berlin för att träffa förbundskansler Angela Merkel. Den tyske investeringsbanken Deutsche Banks vd Josef Ackermann träffade Papandreou i Aten i fredags.

Tyska och franska banker sitter redan på en mångmiljardexponering mot Grekland. Enligt medieuppgifter i båda länderna kan de 16 länderna i eurozonen erbjuda Grekland 20-25 miljarder i hjälp. Någon officiell bekräftelse på att en sådan plan existerar har inte gått att få. Men det brådskar. Redan i april och maj förfaller skuldsedlar för 20 miljarder euro som Grekland måste återfinansiera.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/grekland-sags-fa-fransk-tysk-hjalp_4342915.svd

Tiden när Grekerna kunde skaffa sig pengar på andras bekostnad är nu däremot definitivt över. Nu är det pay back time även för Greker.

Inga kommentarer: