onsdag 1 april 2009

"The difference between God and Larry is that God does not believe he is Larry"

Kanske man kan lite förenklat uttrycka det som att Psykopaten med sin avsaknad av social kompetens oftast inte klarar att leva ett liv utan att gå över gränsen och att betydligt mer framgångsrik i sin förmåga att komma fram i samhället istället är narcisisten?

Tycker att beskrivningen ovan av Oracles Larry Ellison var rätt rolig men det som är lite beklämmande och som kanske inte nämns i denna artikel är det faktum att idag headhunters när de rekryterar till toppositioner i realiteten och tämligen medvetet letar efter personer med just narcisistiska personlighetsdrag.

Som en headhunter uttryckte det i en Intevju i radio, fö med anledning av dokumentären om Göran Persson, ni vet vår förre statsminister (som nog tämligen klockrent faller in under klacifiseringen narcisist) - "man måste tycka om att vara i strålkastrarljusen och ha stora behov av att synas för att klara topp jobben inom näringsliv och politik samtidigt som man måste ha en viss okänslighet, vara hårdhudad för att kunna ta tuffa beslut. I realiteten är det människor med vissa narcisistiska drag vi letar efter. "

Det tragiska i detta är att narcisism i realiteten är en personlighetsstörning och att vi alltså defenitionsmässigt med detta idag och så som samhället ser ut, leds av i grunden sjuka personer.
Det här grandiosa självbilden, okänsligheten för rim och reson, prioriteringen av sig själv i alla lägen lyser allt som oftast igenom inte minst i de olika bonus affärer som rullas upp i tid och otid. Här handlar det aldrig om att leva efter grundläggande moraliska värderingar utan bara att försöka komma undan med så mycket som möjligt för att sedan när/om man blir ertappad då först uttrycka ånger och skuld där det hela oftast utvecklas i en parodisk mediadans av förvecklingar och efterkonstruktioner.

Jag skulle istället vilja ha ledare och förtroendevalda där man i första hand undersökt om dessa är sunda personer med en god självkänsla i botten. Då skulle i alla fall jag och oftare än vad som är fallet idag kunna känna förtroende för etablisemanget.

George Soros är inte den kille som jag vill skall utforma i alla fall min framtid. Han är inte från Ungern, han är från vettet för att travestera vår Norrländske komiker Lasse Eriksson.

Annars är väl just vår tid vi lever i guldåldern för narcissisten? Kanske uttrycks detta inte minst i Blogg världen där många tycks vilja leva sina liv så offentligt som möjligt med bild, namn och allt? Eller varför är det nödvändigt att journalister att synas i tidningen med bild? Själv är jag nog antagligen personlighetsstörd någonstans, men att synas är inte min grej.

"För trots att psykopater är sällsynta, bara cirka en procent av befolkningen, enligt Anders Sjöberg, kan de orsaka mycket skada. Enligt psykiatern Robert Hare är 20 procent av de intagna (såväl manliga som kvinnliga) på fångvårdsanstalterna (i Nordamerika) psykopater. De utför mer än 50 procent av de allvarligaste brotten och 44 procent av de som dödat en polis i tjänst i USA är psykopat."

"Fullödiga psykopater må vara sällsynta men psykiatrikern och sexologen Boel Stjerna hävdar att det hos företagsledare och politiker finns en överrepresentation av psykopatiska drag.- Jag brukar säga att det dåliga samvetet inte är inprogrammerat hos många av dem. Och det kan ta sig uttryck i att de har lättare för att göra sig av med folk och har lättare för att tala för sin sak, säger hon."

"Birgitta Ahltorp vill hellre tala om "patologisk narcissism" än psykopati, även om hon tror att personlighetstyperna är likartade. Skillnaden skulle vara att en patologisk narcissist pendlar mellan grandiositet och självförakt medan psykopaten aldrig känner självförakt. Och narcissister finns det betydligt fler än psykopater. Men det är alltså endast den extremaste varianten som kan kallas patologisk narcissist, menar hon. Och narcissistiska drag har alla mer eller mindre av, och hanterar mer eller mindre bra.

I Harvard Business Review (jan-feb 2000) påstår ledarskapsforskaren Michael Maccoby att det finns ett stort antal narcissister bland dagens högsta chefer. De kan vara nyttiga och ibland helt briljanta, då kallar han dem för "produktiva narcissister". Dessa har god självinsikt och/eller en omgivning som kan hantera dem och bromsa dem när så krävs. Som exempel nämner han Jack Welch och George Soros. Gemensamt för den typen är att de ser de stora dragen, de är inte analytiker eller sifferbitare och de extrapolerar inte trender för att förstå framtiden; nej, de vill skapa framtiden själva."

Den farligt fängslande psykopaten lämnar ingen oberörd
http://www.bankrattsforeningen.org.se/psyko.19.html

Inga kommentarer: