torsdag 23 april 2009

Inget annat än en rättsskandal

Hörde en snutt av en intervju av Norström precis på radion som gick i stil med detta på ett ungefär:

Q: Varför bad du en nämndeman att lämna ärendet inför rättegången med anledningen att han var med i en upphovsrättsorganisation?
A: Jag bad honom inte att lämna
- Tystnad..
Q: Han sa att du bad honom lämna
A: ... Jo, men han kom till mig och frågade och då bad jag honom lämna pga risken för jäv
Q: varför satt du då kvar när du dels är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt och även tidigare haft ett intimt samarbete med bla Monique Wadsted
A: Jag ansåg inte att det fanns risk för att detta kunde uppfattas som jäv

Just den där typen av knappa ordvändningar som Norström använde sig av under intervjun belyser tydligt och konkret att hela detta ärende och Domarens agerande inte stämmer överens med de grundläggande krav om opartiskhet och öppenhet i rättssak som alla har rätt att kräva.
Key opinion leaders, lobbyism, av industrin avlönade proffessorer har vi sett exempel på tidigare. Fråga nu man bör ställa sig är - hur långt in i rättssalarna kan särintressen i realiteten påverka? I synnerhet i ett sådant internationellt uppmärksammat, för multi nationella intressen pricipiellt unikt viktiga och troligen prejudicerande rättsärende som detta?

Dessutom är bristen på omdöme total där han som den domare för ärendet han är besitter en oförmåga att inse att det kan föreligga jäv för egen del samtidigt som personer med betydligt lägre profil i ärendet av denne ombedes lämna. Typisk fall av känsla av osårbarhet som allt som oftast drabbar personer med förstorad självbild.

Monique Wadsted
http://sv.wikipedia.org/wiki/Monique_Wadsted

Experter: Det är anmärkningsvärt
Domaren Tomas Norström kan mycket väl ha varit jävig när han dömde utgången i Pirate Bay-målet. Det menar flera processrättsexperter som SvD.se talat med. – Det är anmärkningsvärt, säger Eric Bylander, lektor i processrätt.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2786167.svd

Obegripligt varför Pirate Bay-domaren höll tyst
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=13234

Inga kommentarer: