måndag 23 mars 2009

Norskt krav på bensinstopp 2015

Onekligen rätt talande när regeringspartiet i världens idag tredje störst olje exportör tar ett beslut som detta. Man bör dessutom komma ihåg att Norges inhemska totala oljekonsumtion bara ligger på ca 200.000 fat /dag så det är rätt måttliga mängder som man kan spara trots allt med denna typ av beslut. Dags kanske för vår svenska bilindustri att tänka rejält om givet att man kan anta att fler länder nu succesivt kommer att följa Norges exempel? Man kan kanske tillägga dessutom att "Norska" Think nu ägs av Indiska TATA.

Stockholm. Bensinbilar får bara säljas i sex år till, sedan ska det bara gå att köpa nya bilar som drivs på andra sätt. Det kravet antog det norska regeringspartiet Sosialistisk Venstre (SV) på sin kongress i Bergen i helgen.

– 2015 har troligen tekniken kommit så långt att det är fullt möjligt att kräva utsläppsfria bilar. SV sätter nu upp det som ett mål, men det måste självklart ske i samarbete med andra länder, sade partiledaren Kristin Halvorsen till Aftenposten.

Miljöminister Erik Solheim har sagt att 2015 är för tidigt, men är i övrigt positiv.
– När elbilar produceras i stor skala och vi har ett system med laddstationer så kan ett förbud bli aktuellt, sade han enligt norska medier i helgen.
I Sverige har Centern talat om ett stopp för bensinbilar tio år senare, 2025.
Men till skillnad från Sveriges oljestinna bilindustri är Norges enda biltillverkare av rang redan bensinfri. I sin fabrik ungefär mitt emellan Oslo och svenska gränsen tillverkar Think den lilla elbilen City."

Norskt krav på bensinstopp 2015
http://sydsvenskan.se/varlden/article421225/Norskt-krav-pa-bensinstopp-2015.html

A decline rate study of Norwegian Oil Production
http://www.tsl.uu.se/uhdsg/publications/DeclineRateStudyNorway.pdf

Norge passerade sin oljetopp 2001.
Uppsalaprofessorn Kjell Aleklett och hans ASPOs analys grupp visar att Norge är slut som oljeland om 20 år.
http://ditv.se/start.php?nostat=1&q=2009/01/12/uppsalaprofessor-norge-slut-som-oljeland-om-20-ar

Inga kommentarer: