lördag 31 januari 2009

Istället för doping

Jag fick ett svar från Frank Nilsson där han berättade att hans bok nu planeras att komma ut ca Mars detta år. Bokens tittel kommer att vara "Istället för doping". Här Frank med egna ord om vad boken tar upp:

"I korthet visar jag följande:

Jägarkost (LCHF) ger ett naturligt balanserat hormonsystem. När insulinnivåerna går ned ökar nivåerna av testosteron och tillväxthormon. Kosten ger alltså fördelar som liknar de fördelar den som dopar sig har, men istället för de hälsofaror som fuskaren utsätter sig för, får man en järnhälsa som tillåter kontinuerlig träning, utan formnedsättande sjukdomsavbrott.

Därför ger jag boken titeln "Istället för doping!"

Skillnaden på en tränad och en otränad muskel är att den tränade har fler mitokondier (cellernas kraftstationer) i cellerna och ökad förbränningskapacitet och förbränner mer fett och mindre glykogen.

Därför spjälkas mindre glykogen av den tränade muskeln. Spjälkning av glykogen ger upphov till mjölksyra. Därför är den tränade muskeln uthålligare. All konditionsträning går därför ut på att öka fettförbränningen.

Den som går över till fettdrift får dessutom en anpassning som ger ytterligare mitokondrier i cellerna, dvs. han får ytterligare förhöjd fettförbränning och glykogenet sparas ytterligare och mjölksyraproduktionen blir ännu lägre.

Detta enbart genom att äta rätt och alltså helt ansträngningslöst. Det paradoxala är att det ökade antalet mitokondrier medför att även användningen av glykogen effektiviseras! Glykogen förbränns i mitokondrierna och spjälkas i plasman utanför mitokondrierna.

När den fettdrivne gör ett ryck eller lägger på en spurt, kommer en större andel av glykogenet att förbrännas och en mindre andel att spjälkas och mjölksyraproduktionen blir därför ännu lägre. Glykogenet sparas också ytterligare därigenom, därför att förbränningen ger mycket mer energi än spjälkningen. Glykogenet blir därför det raketbränsle som kolhydratförespråkarna påstår att det är, endast hos den som är fettdriven!

Allt detta kombineras med en hormonellt intelligent träning, som håller uppe de anabola hormonerna testosteron och tillväxthormon och håller nere det katabola kortisolet.

Dessutom lanseras en speciell typ av styrketräning som ger maximal styrka, men minimal muskeltillväxt. Du blir alltså samtidigt både lätt och stark, vilket är optimalt, eftersom den svåraste motståndaren i de flesta sporter är tyngdkraften.

mvh
Frank"

Håll korpgluggarna öppna efter en av de första böckerna om LCHF kost med ett tydligt idrottsfokus kanske sedan Coltings böcker?

Mer om Frank och hans arbete hittar ni på:
http://www.livlinan.eu/html/mat_och_idrott.html

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Jag har läst en hel del om LCHF-kost men jag vet inte riktigt vad jag ska tro för det finns ju så många som är emot det. Jag läste Björn Ferrys bok häromdan och tänkte att det skulle vara kul att testa äta LCHF för att se hur det funkar för mig. Jag är en 17-årig hockeymålvakt på ganska hög nivå, tränar mellan fyra och nio pass i veckan men som ofta drar på mig förkylningar som hindrar min träning.