lördag 3 januari 2009

Nytt hockey år

Tillbaka nu efter helgfirandet. Nyårshelgen spenderade vi i stugan i Norrland. Härligt med massor av snö. Vädret pendlade mellan dagar av tom plussgrader och till riktigt kallt runt minus 25 strecket. Kul med miljöombyte. Rikedom kan defenieras på många olika sätt. Ett sätt är livskvalitet. Vad sägs om 10 minuter till byns gemensamma hockey rink, öppen för alla som vill åka när man vill på dygnet? Att vi spelat mycket hockey dessa dagar är ingen överdrift. Helt otroligt att en liten by kan klara av att inte bara bygga en egen rink enligt konstens alla regler inklusive uppvärmda rum för hemma och borta lag att byta om i, införskaffa utrustning typ målburar, stråkastare utan även sedan hålla allt i gång löpande på detta sätt.

Det krävs eldsjälar, ledarskap, gemenskap och initiativkraft för att klara av något sådant. På så sätt blir en bys egna hockey rinkt ett veritabelt monument över den lilla människans skaparkraft och engagemang.

Istället har det varit spontanhockey av allra bästa märke ex när grann killarna kommer över och vill spela och vi får till två lag i blandade åldrar (+55 ända ner till 6 åringar) och spelar i timmar. Lägg till detta sedan lite utförsåkning, långa skogspromenader och det nya året kunde inte ha fått en bättre start.

Passar på dessutom att gratta svenska junior kronorna till den fina och historiska vinsten över Ryssland. Nu väntar Slovakien (inte USA) i nästa match.

Sedan varför dominerar inte stockolm svensk hockey mer givet det faktum att man där har så oerhört många aktiva spelare? I TV pucken 2008 åkte stjärnspäckade stockholm ut mot okända Dalarna redan i kvarten. Kanske är det just brist på spontanhockey som är orsaken och allt curlande från "över" engagerade stockholms föräldrar? Renberg, Öhlund, Holmström tre grabbar från Öjebyn/Piteå kom alla så långt att de gick till NHL och fick lysande karriärer. Borde eg inte vara möjligt. Kanske det var alla timmar av snöplogande för att kunna spela och lek på isen och inte minst tillgång på istid på byarnas uterinkar som skapar ett annat "hockey virke"?

I USA "hyllas" denna anda genom det åliga evenemanget med utomhusmatch. Nu senast Detroit mot Chicago med 41.000 åskådare! Kanske något att ta efter även i Sverige?

http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_2268139.svd

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/nhl/article4103376.ab

Inga kommentarer: